Menu

Hawaï shirts maken dit voorjaar een enorme comeback.

Waarschijnlijk zal je me niet geloven maar het is echt waar: de Hawaii shirts maken in 2018 een grote comeback! Daarom ben ik voor de mannen onder ons in de Kalverstraat op zoek gegaan naar de leukste varianten van deze (verrassende) trend. 

Waarom je zeker een alohashirt in je kast moet hebben

Zomers, stijlvol en verrassend veelzijdig.

De zomer vraagt de moderne man met stijl voor een grote schoonmaak in zijn kledingkast; it’s out with the old and in with the new. Wat inhoudt dat je je cargo shorts en flip-flops eindelijk eens weggooit en iets nieuws omarmt zoals nieuwe espadrilles of het Alohashirt (ook wel bekend als het Hawaii shirt).

shirt Blue Industry

De Alohashirts werden van oorsprong door de Hawaïanen zelf gedragen op speciale gelegenheden zoals bruiloften. In de jaren 20 en 30 maakten Japanse kleermakers een hoop overhemden op de Hawaïaanse eilanden en de variant die wij nu kennen is een samensmelting van Hawaïaanse prints, een westers design op een Japanse stof. Tegenwoordig dragen wij simpele westerlingen de fleurige overhemden als statement shirts naar rockconcerten of gewoon op straat.

shirt State of Art

Je zou denken dat het Alohashirt onderdeel uitmaakt van de ‘dad trend’, maar dit overhemd speelt al langer een rol in de wereld van stijlvolle mannen en lijkt iedere zomer weer terug te keren. Het is nu al zo’n drie jaar een terugkerende trend en wordt gedragen door stijlvolle heren als Jared Leto, Rami Malek, Wiz Khalifa, Michael Shannon en Adam Levine. Jonge popsensaties als Justin Bieber, Shawn Mendes en Harry Styles worden er ook regelmatig in gespot (waarvan laatstgenoemde langzaam uitgroeit tot een van de meest onverwacht stijlvolle mannen van onze tijd).

shirt R2 Amsterdam

Naast alle moderne mannen laat het Hawaii shirt ook zien dat het al jaren lang een stijlsensatie is. Zo droeg Johnny Depp een zwart-geel gebloemde variant in Fear and Loathing in Las Vegas. Leonardo DiCaprio droeg een blauwe met Japanse bloemen in Romeo + Juliet. Al Pacino had er meerdere in Scarface en natuurlijk Elvis; de meest iconische Alohashirt drager van allemaal.

Shirt Blue Industry

Maar waarom zijn deze overhemden zo geweldig? Ze zijn enorm veelzijdig. ‘Veelzijdig? Dat is een woord dat ik niet zo snel bij zo’n hysterisch shirt zal gebruiken.’ Klopt. Wij ook niet, maar je zal onverwacht goede creaties kunnen maken met het Hawaii shirt. Het is gedurfder dan een gewoon zomers overhemd. Het geeft namelijk net een beetje die kleine touch die je outfit nodig heeft, en omdat het overhemd ‘schreeuwt’ kleed je het af met simpelere items.

Denk bijvoorbeeld aan een blauw/wit Alohashirt onder een blauw driedelig pak. Een rode variant op een beige chino en witte sneakers werkt enorm verfrissend en zomers. Een witte pantalon en loafers in combinatie met het Alohashirt kunnen ook enorm dat Miami-gevoel oproepen. Het kan ook wat stoerder: een enorm kleurrijke versie die je aan de jaren 90 doet denken op een zwarte spijkerbroek en leren Chelsea boots vraagt om een avondje vol sigaretten, drank en kleverige metalbars.

De prints komen in alle soorten en maten: van bloemen tot bladeren, soms zelfs hele palmbomen. Het maakt tegenwoordig ook niet meer uit of het per se een Hawaïaansoverhemd is, zolang het maar tropisch-gevoel oproept wat je doet verlangen naar vakantie.